El Sant SudariNational Geographic va fer un reportatge sobre el Sant Sudari títolat "Leonardo: l'home darrere del sant Sudari ".
"Enigmes dels morts" és una producció de National Geographic Channel dedicada a l'estudi científic de fenòmens estranys, inexplicables en el seu moment i per als que avui ja hi ha resposta. Un episodi d'aquesta sèrie, està dedicat a un dels elements més controvertits de la cristiandat: l'autenticitat del Llençol Sant, el sudari que va cobrir el cos de Crist en ser baixat de la creu, conservat en l'Catedral de Torí.

National Geographic Channel va viatjar a la ciutat italiana per Intentar esbrinar alguna cosa més sobre aquest enigma. Venerat per centenars de Catòlics, el Sant Sudari conserva estampada una silueta, que els creients identifiquen amb la de Jesucrist, un fenomen que expliquen com a conseqüència de l'intens calor emanat durant la Resurrecció. No obstant això, en les últimes dècades experts de diferents procedències, escoles i especialitats han llançat nombrosos dubtes sobre l'autenticitat del Sant Sudari, a qui algunes anàlisis han datat gairebé 500 anys després de la mort de Crist. Les pistes sobre una suposada falsificació, ocorreguda entre els segles XV i XVI, assenyalen com autor a una persona d'una habilitat extraordinària. La Biblioteca del Palau Reial de Torí guarda un Autoretrat de Leonardo da Vinci que, segons sembla, té certes similituds amb la silueta estampada en el Llençol. Aquesta coincidència ha promogut recentment la teoria que potser Leonardo va poder ser l'artista excepcional que creés el Llençol Sant.

"Leonardo: l'home darrere del Sant Sudari" intenta seguir aquesta nova pista, analitzant les claus que donen suport a aquesta teoria i escoltant també la veu dels creients que defensen l'autenticitat de la Llençol. Testimonis d'arqueòlegs, forenses i científics s'alternen amb Imatges del Sant Sudari i l'autoretrat de Leonardo, així com d’altres obres del genial artista, en un intent per dissipar els dubtes que planen sobre un fet que per a molts és un dogma de fe.

Comentaris

 1. Serà qüestió de mirar-se tot el capítol. Els del National treballen molt bé. Però quan topen ciència i fe, qui guanya?

  ResponElimina
 2. Alyebard, des de que van fer retractar a Galileo Galilei, es pot esperar tot...

  ResponElimina
 3. A l’època del tràfec de relíquies, valia tot. Si es reunís tota la fusta dels lignum crucis escampats per d’esglésies del món,en sortiria un bosc de creus.
  Interessant el vídeo, que caldrà visionar amb calma i tranquilitat.
  Gracies per facilitar-lo.
  Salut.

  ResponElimina
 4. Sempre he sentit verdadera curiositat envers aquest llençol.
  De petita pensava que després de totes les proves que li han fet + la del carbono 14, segons deien infalible, quan fos gran ja es sabria la veracitat de tot.
  Ara ja soc gran i he deixat de confiar que mai es conegui, o si més no es faci public.

  ResponElimina
 5. Em reservo el visionat del documental per quan tingui una estona; segur que val la pena...els que he vist fets per NG, sempre són força seriosos i interessants.

  Gràcies Aris.

  ResponElimina
 6. Alberich, això que dius es molt interesant, hi han varies ciutats que tenen trosos del cos de Crist o de Sants...

  ResponElimina
 7. Carme J, es que si no la gent deixaria de ser catòlica...ehem

  ResponElimina
 8. la meva maleta a mi em va agradar molt, sobre tot la tècnica del Leonardo da Vinci, que es com els negatius dels films de les fotografies...

  ResponElimina
 9. Intentar casar fe i fet històric és complicat (i més si parlem de milers d'anys enrere). Crec que no cal cercar evidències científiques en tot allò que expliquen els textos bíblics. Tot són històries refregides i mil vegades refetes per a donar la visió de fàbula, de conte, de llegenda que era com les coses s'explicaven abans.

  Si hi ha alguna base vertadera en tota això? Personalment crec que mai es sabrà la pura veritat. Però per als que tenen fe tampoc no els calen aquestes evidències i per als que no la tenen... per què perdre el temps en buscar evidències de coses en les que no hi creus?

  ResponElimina
 10. Porquet, potser tens raó, tindrien que ser els creients que et tindrien que demostrar l'existència, però es que la religió es basa en la fe...
  Tot i amb això ho trobo interesant des del punt de vista històric...n'hi ha un altre sobre els escriptors que van escriure la biblia...

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cocodrils a les clavegueres de Nova York

Alex Soler, pintor de Barcelona

I Forum Mundial de Contactes Extraterrestres