Els fenòmens paranormals de Tintin

Quan Herge i Tintin es van fer adults, van començar a creure que el món no era només regit per la ciència, o si més no, per la ciència coneguda. Per exemple, a Tintin en el Tibet, Tintin té un somni premonitori, el seu amic Txang està perdut al Tíbet. Quan el va a buscar, descobrim el “ieti” una criatura d’aspecte simiesc i peluda que viu a les muntanyes i que no resulta ser tan dolent com sembla. Aquest àlbum es de l’any 1958, a causa d’una crisi psicològica , Herge comença a llegir llibres sobre successos paranormals com la telepatia, la interpretació dels somnis. Herge va visitar un metge suís, el professor Ricklin, alumne i deixeble de C.G. Jung. Herge pensa que està endimoniat. El metge li demana que deixi de treballar però Herge no ho vol fer, del tot. Així que fa un viatge a Itàlia, es pren un any sabàtic, on comença a escriure Tintin en el Tibet.
Diferents fenòmens paranormals de Tintin

- Herge descobreix una família Hadoc autèntica i comptemporània del chevalier François

- Tornasol creu en la radioestèsia un fenomen basat en el pèndol

- Els dupond troben unes petjades a la lluna que no se sap de qui son, Herge es basa en Jean Sendy.

Ja abans de Tintin en el Tibet, a l’Estel Misteriós hi ha molts d’aquests fenòmens. Molt després escriu “vol 714 a Sidney” amb encontre amb extraterrestres i un ovni, basat en Charroux. Es pot parlar d’un Tintin parapsicològic?. Podria ser.

Bibliografia: Converses amb Herge de Numa Sadoul.

Comentaris

 1. Crec que abans del Tintin al Tibet va passar una gran depressió i que es va plantejar deixar la sèrie. Per això hi ha un abans i després d'aquest volum

  ResponElimina
 2. Alyebard, estàs en lo cert, pel que llegit en una entrevista que li van fer

  ResponElimina
 3. Si la memòria no em falla, diria que l'Hergé, un cop acabat L'art Alpha, volia iniciar un nou àlbum amb el títol de Tintin contra l'homeòpata pervers, on Haddock es convertia a l'homeopatia i Tornasol feia mans i mànigues per desintoxicar-lo, mentre en Rastapopoulus es creia posseit per un dimoni de la vuitena dimensió i es passejava pels carrers udolant terroríficament. Per desgràcia, la vídua del dibuixant no ha permés l'accés als esborranys que el menstre va deixcar.

  ResponElimina
 4. Leblansky, jo també he llegit sobre aquest album, de fet hi ha un autor que em el pseudònim de Ramo Nash volia fer una versió d'aquest còmic, versió evidentment no oficial

  ResponElimina
 5. Tens raó que en tots els àlbums hi ha referències al paranormal i a les "ciències alternatives". El cas de "L'estel misteriós" és especial, i un dels que més m'agrada. Tot ell és estrany, esotèric: en Tintin veu una imatge de la seva pròpia mort i se sent atret per ella, de forma que fa tot el possible per anar-la a trobar. Tot el llibre està plegat d'elements onírics i terribles sota la forma d'una aventura convencional.

  ResponElimina
 6. Herge va tenir una epoca esotèrica, de fet Tornasol està bassat en l´autor de "El retorno de los brujos". Herge, tan catòlic i scout, va tenir una relació extramatrimonial amb una actriu que li va trencar els esquemes. Si no recordo malament a "Tintin en el Tibet" els viatgers tenen experiències alucinogenes. Salut. Borgo.

  ResponElimina
 7. LLuís, l'estel misterios es un album molt estrany i diferent a tots els del tintin

  ResponElimina
 8. Miquel, si, havia llegit això de la relació adultera d'Herge, només faltaria Tintin fent un trio...

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cocodrils a les clavegueres de Nova York

Alex Soler, pintor de Barcelona

I Forum Mundial de Contactes Extraterrestres