Els símbols secrets dels maçons

Els primers constructors d’esglésies i catedrals, pertanyien a un gremi exclusiu, que com els altres gremis, només s’entrava prèvia recomanació de dos altres membres, superant una sèrie de proves i substituint a algun altre membre que s’havia jubilat o mort. Els gremis establien els convenis, previ autorització del rei, que sempre tenia l’ultima paraula en tot, o en aquest gremi, l’església, donat que era un dels seus màxims clients.
La veritat es que fins fa poc no m’havia fixat mai en detall en els diferents símbols que marquen certes pedres de catedrals i esglésies. Amb la neteja de moltes d’elles, queden perfectament al descobert. Les fotos que he pujat son de la Catedral de Santiago de Compostela, però totes en tenen. Pel que he llegit, en un principi el canterista o el constructor, marcaven les seves pedres o algunes d’elles per poder cobrar la feina i diferenciar-la dels altres constructors o canteristes, donat que per exemple en la Catedral de Santiago i al llarg dels anys, van participar molts constructors. Però hi ha també que hi veu senyals ocultes, donat que aquests constructors crearien la Maçoneria, una societat secreta humanista, que intentava col•locar els seus membres en llocs claus del poder (consellers de reis, jutges, notaris) per poder influir i crea una societat sense guerres on la raó de la ciència il•lumines als homes. Desgraciadament el poder els veia com molt perillosos, prop de la bruixeria i el satanisme i com una secta. Tot i que els gremis son de l’època medieval, no es fins d’independència dels Estats Units, quan la maçoneria està en el seu màxim, donat que fins els bitllets de dolar porten els signes maçònics del compàs i l’esquadra. Presidents nord-americans van ser membres seus i el Capitol i les seves construccions tenen tots els elements d’aquesta corrent. Aquí, fins de Lluís Companys es diu que en va pertànyer.

Comentaris

 1. A la universitat vaig tenir un company que es dedicava a buscar símbols maçons per tot arreu, fliparíesde tot el que hi ha, sobre tot a l'obra d'en Gaudí. Tb vaig tenir un professor que col.lecionava "mosques", tot tipus de representació artçistica a on hi hagués "una mosca"...aquest alumne li va descobrir una que hi ha a la façana de la Sagrada Família...premi per que la trobi!!! (jo ja sé on és, no tindria mèrit si em presentés a concurs).

  Kisses i bon dia!

  ResponElimina
 2. Sícopada, molt bo això de la mosca, ostres, ara la buscaré...
  de fet a Burgos hi ha el "papamosques"
  kisses, que passis un bon dia!

  ResponElimina
 3. Molt bona entrada, el camp de la maçoneria dona per a tot.

  ResponElimina
 4. Alyebard, si, la maçoneria es molt amplia per desenvolupar

  ResponElimina
 5. Paquito Franco també els tenia molt i molt creuats. Clar que ... a qui no tenia creuat aquell burro que va tenir Espanya com a segona residència quaranta anys?

  ResponElimina
 6. Molt interessant, Aris. Suposso que el simbol més conegut és aquell del compas. A la Catedral de Barcelona vaig veure un simbol molt estrany a una pedra que recordava al de "El cigars del faraó", vaig preguntar a un guia però no en sabia res.
  De simbols gremials n´hian molts al meu barri, el Born (carrer Cotoners, Sombrerers...)
  Ah, aquella entrda sobre KALEIDOSCOPE és del passat 22 de gener. Borgo.

  ResponElimina
 7. Òscar, diuen que el Franco volia ser maço i no el van deixar entrar he he

  ResponElimina
 8. Miquel, aquest símbol dels "cigars del faraó" es grec, el que no sé que significa, curiós que estigui a la Catedral!

  ResponElimina
 9. Vaig viure a Extremadura fa deu anys, i allà vaig conèixer un home obsessionat amb els símbols maçons. En trobava als moniments i a les places públiques. El millor del cas és que no anava gaire desencaminat.

  ResponElimina
 10. Lluís, quan comences a mirar catedrals i esglesies en trobes per tot arreu, no m'estranya que s'obsesiones

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cocodrils a les clavegueres de Nova York

Alex Soler, pintor de Barcelona

I Forum Mundial de Contactes Extraterrestres