Les dones flors

fotografia d'Eunice Adorno
La fotògrafa mexicana Eunice Adorno s'apropa a les dones de les aïllades comunitats mennonites del seu país. Les comunitats mennonites sorgeixen en els segles XVI i XVII a Europa, després d'una escissió de l'església catòlica. Van ser perseguits i es van convertir en un poble errant. Alguns van ser acollits a Mèxic a principis del segle XX, i consolidar poblacions agrícoles on conservar les seves tradicions, religiositat i idioma alemany. Eunice Adorno aconsegueix vèncer l'aïllament de dos assentaments: un, Nou Ideal, a l'estat de Durango, i un altre, La Onda, a Zacatecas. Conviure amb aquestes comunitats i, des d'una perspectiva íntima i personal, però també absolutament respectuosa, realitza un treball documental enfocat en la vida de les dones mennonites.
Fnac Espanya presenta una exposició itinerant amb 25 d'aquestes fotografies en les que l'autora aconsegueix desentranyar els secrets amagats en la quotidianitat d'aquestes «mujeres flores», com bateja al seu projecte fotogràfic.
Es podrà veure a l'Fnac Arenas de Barcelona

Comentaris

 1. Nano, m'acabes de donar una lliçó d'història! No en tenia ni idea de l'existència d'aquestes comunitats! Dius que hi ha algun documental? En tens alguna dada més?

  Gràcies Aris!

  ResponElimina
 2. El porquet, segur que el youtube hi han documentals del National Geographic. Si apretes l'enllaç que he posat al començament et redirigirar cap a la wikipedia i també tenen web els mennonites...

  ResponElimina
 3. Ens hi passarem. Paga la pena conèixer aquestes comunitats que viuen al marge de la "normalitat".

  Porquet, els menonites, igual que els amish, que sí que et deuen sonar, pertanyen a la branca protestant dels anabaptistes. Rebutgen l'Església com a institució i reconeixen només la comunitat de creients sense jerarquies. Es bategen d'adults, segueixen el Nou Testament de forma literal, duen una vida senzilla, al camp, més o menys ancorada en els costums dels segles XVI-XVII (amb això fan de més i de menys, segons els grups) i són (en general) pacifistes. Provenen centreeuropa (Suïssa, Holanda, Alemanya; alguns després d'haver passat per Rússia), i són de parla alemanya (diversos dialectes, segons el lloc d'origen).

  ResponElimina
 4. Es ...y no es así...Ni entro ni salgo...pero se debería de tener en cuanta la guerra del Chaco entre BBolivia y Paraguay 1932-35...es allí donde se instalaron después de que no se les dejase colocarse desde Europa (Suiza, Holanda...) ante la obligatoriedad de intalarse en el serviicio Militar de estos Paises. Aquí y en este momento no pondré más. Pero decir, es lo menos que puedo que la primera colonia mennonita procedente del Canadá via Europa en america del Sur . se produjo en Puerto Casado. Colonia Menno. 1928 se fundaron las primeras aldeas. Murieron 194 personas...No es el momento de explicaar esto aquí. El desespero condujo a la emigración hacia el Paraguay.... 14 aldeas...Si desea más información, no tiene más que escribirme...Salut. Gracias por atenderme. No soy memnnonita. solo teólogo. Pero la guerra del Chaco (trabajo en el que he puesto años de mi vida), solo benefició al sistema. El origen del conflicto fue el petroleo y la salida al mar. Royal -Shell contra la Standard Oil...Salut..al final fueron hermanas...

  ResponElimina
 5. Miquel, jo només em refereixo als primers moviments migratoris. Després, durant el segle XX, és cert que els menonites es van estendre per Amèrica llatina.

  ResponElimina
 6. Enric H. March, Miquel, la veritat no puc afegir gaire més, doncs jo també sé poc sobre aquest tema. Un parent meu, però es va casa amb una noia filla de descendents Mennonites. A les seves comunitats parlen alemany i porten una vida de comunitat cristiana. El meu parent va morir i la noia va tornar al Paraguay amb la filla gran i no hem tornat a saber res més.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cocodrils a les clavegueres de Nova York

Alex Soler, pintor de Barcelona

I Forum Mundial de Contactes Extraterrestres