Nikola Tesla


Nikola Tesla (1856-1943) va néixer a Croàcia i estudiar enginyeria elèctrica. Es traslladar a Budapest per treballar en una companyia de telègraf Nord-americana, el director de la qual va enviar a Tesla a Estats Units a visitar a Edison amb una carta seva de recomanació. Edison li dona feina i Tesla li va resoldre part dels problemes que tenien de conducció elèctrica, però finalment Edison l’acomiada per discrepàncies.  Tesla al 1886 funda la seva pròpia companyia que acabà comprant Westinghouse. Tesla crea la corrent Alterna, mentre Edison era partidari de la corrent continua. Edison, per demostra el perillós de la corrent alterna, fabrica una cadira elèctrica i electrocutar varis exemplars de gats i gossos amb ella davant de periodistes. Finalment però a la Fira Mundial de Chicago de 1893, Tesla guanya a Edison, al demostrà que podia il·luminar tota la fira amb la meitat del pressupost d’Edison. D’aquesta, la Niagara Falls Power Cia li encarregà la transmissió de la seva central Hidroelèctrica. Fins i tot els socis de la General Electric, la companyia d’Edison, van fer que aquest adoptes el sistema.
El 1893 Tesla va transmetre energia electromagnètica sense cables a un vaixell de joguina que feia navegar per un estany. Va néixer així l’ambiciós projecte de construir una gran torre d’energia que enviaria electricitat i dades de radio i televisió sense cap cable. Les companyies elèctriques, però, boicotejaren el projecte i Tesla acabar els seus dies investigant pel seu compte i deslligat del mon empresarial. Només durant la segona guerra mundial va enviar una carta a Rossvelt, oferint-li una arma anomenada per ell “El raig de la mort” per acabar amb Hitler. Quan va morir Tesla, membres de la seguretat del govern d’Estats Units s’emportaren totes les seves investigacions. Aquest any, es l’any Tesla, es faran diferents exposicions arreu de l’estat Espanyol. 

Comentaris

 1. Ara de sobte es reivindica el Tesla, que ha estat oblidat durant dècades. Sembla que l'Edison té molt a veure amb la seva invisibilitat, però fa uns anys li van reconèixer l'invent de la ràdio, que no li havia robat Edison sinó Marconi. Un cas espectacular de geni maltractat.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Si, el tema del registre de la patent de la Ràdio es molt controvertit. Es veu que Tesla la va inventa abans que Marconi però no la va registra fins més tard, quan Marconi ja la tenia registrada. Finalment un tribunal als anys quaranta va donar la raó a Tesla, però als llibres de text sempre surt Marconi com inventor de la ràdio

   Elimina
 2. Perdó per la meva ignorància, però no en tenia ni idea.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Nikola Tesla es un gran desconegut per tothom, ha estat ignorat pels historiadors.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cocodrils a les clavegueres de Nova York

Alex Soler, pintor de Barcelona

I Forum Mundial de Contactes Extraterrestres