Bojos pels còmics


Que hauria passat si Jije, Franquin i Morris haguessin emigrat a Estats Units? L’anècdota té una base real, doncs Franquin li va comentar a Yann aquest estrany viatge quan treballaven a Spirou, El còmic es diu Gringos Locos editat per Dupois. Yann, el guionista del cómic, nascut el 25 de maig de 1954 a Marsella, debuta el 1974 al setmanari Spirou dins de la secció Carte Blanche, destinada a presentar autors novells. Al mateix temps publica alguns treballs en Curiosity Magazine. Formant equip amb Didier Conrad, un altre talent revelat en l'esmentada secció, a partir de finals dels 70 ambdós creadors irrompen amb força en les pàgines de Spirou, creant l'irreverent trio de mercenaris Els Innomables i realitzant il · lustracions de farciment per a la revista parodiant els seus personatges o autors.

 Seguidament, Yann es converteix en un dels guionistes més prolífics i variats del còmic franc-belga, conreant tota varietat de gèneres, tant en estil humorístic com realista, per les principals editorials del mercat francòfon. A més de realitzar amb Conrad Bob Marone (paròdia de l'aventurer Bob Morane, creat literàriament per Henri Vernes i adaptat en vinyetes per, entre d'altres, William Vance) per Glénat, i de prosseguir amb el mateix les innomables per Dargaud, entre els altres dibuixants amb els que ha col · laborat s'expliquen: Marc Hardy (Les Libellula; Lolo et Sucette), Frank Le Gall (Yoyo, un episodi de Theodore Poussin), Yves Chaland (diversos episodis de Freddy Lombard), Yslaire (el primer episodi de Sambre, amb el pseudònim de Balac), Edith (Basil et Victòria), François Avril (Le Voleur de ballerinas), René Hausmann (Les trois cheveux blancs i Le prince des écureuils), Laurent Verron (Odilon verjus), Denis Bodart (Célestin Speculoos; Nicotine Goudron; Chaminou), Olivier Neuray (Nuit Blanche), Louis Joos (OAS), Félix Meynet (Les Éternels), Fabrice Lamy (Colt Walker), Wozniak (Chasseurs d'étoiles), Simon Léturgie (Spoon & White), Bercovici ( Léonide et Spoutnika), etc. Prenent el relleu de Greg, ha guionitzat així mateix els àlbums de Marsupilami, el mític personatge de Franquin, il · lustrats per Batem, a més de col · laborar amb Morris-amb el pseudònim de Pearce-en un àlbum sobre la infància de Lucky Luke, Kid Lucky, després la qual cosa ha creat un altre western humorístic amb Conrad, Cotton Kid.

 El 1994 llança una de les seves sèries més aclamades, Pin-up, ambientada en l'Amèrica dels anys 50, il · lustrada per Berthet i editada per Dargaud. Amb el mateix dibuixant i per la mateixa editorial, el 2004 presenta la sèrie de ciència-ficció Yoni

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

La desaparició de Romain

Alex Soler, pintor de Barcelona

Pumapunku