Jules Verne


Jules Verne, pioner de les novel·les de ciència ficció,  va néixer a l’illa de Feyden  en Nantes (França) el 1828. Era el germà gran d’una família de cinc germans. El seu avi era el notari de Lluís XV i el president del col·legi d’advocats de França. Per això el 1847 comença els seus estudis de dret a Paris. També s’inicià a escriure obres de teatre i coneix a Alexandre Dumas (els tres mosqueters) amb el que tindrà una gran amistat. Dumas li aconsegueix el lloc de Secretari del Teatre Nacional de Paris perquè tingui una feina mentre no pugui viure de les seves obres teatrals. Jules es casa amb Honorine el 1857. El 1859 viatja a Escòcia i canvia a escriure novel·les de ficció. El 1861 viatja a Islàndia. Al 1863 publica la seva primera novel·la d’aquest gènere, Cinc setmanes en globus. També anirà a Estats Units a promocionar les seves novel·les. A la tornada estrenarà La Volta al món en vuitanta dies, com obra de teatre. El 1879 es compra un iot i comença a viatjar pel mediterrani. El 1886 quan tenia 58 anys, el seu nebot Gascon li dispara un tret en la cama esquerra i el deixa coix.
Verne volia traduir un llibre seu a l’esperanto, idioma pel que tenia un gran interès. La novel·la en questió era L’impresionant aventura de la missió Barsac, però finalment es va morir abans de traduïr-la i l’editor no ho va voler fer. 

Comentaris

 1. No sabía lo de su sobrino. Sigue siendo una persona que te atrae, por como escribe y lo que se imaginaba del devenir....Siempre me acompañó. Un saludo. salut

  ResponElimina
  Respostes
  1. lo del sobrino es un episodio oscuro. No se saben los motivos, pues por lo visto le disparó dos veces, no parece accidental. Jules Verne a mi también me interesa mucho.
   salut

   Elimina
 2. No en sabia res del seu projecte de novel.la en esperanto que en aquella epoca tenia molts seguidors ni això del seu nebot. Suposso que el viatge a Islàndia li va donar l´idea de "Viatge al centre de la Terra".
  Ah, ja em donaràs la recepta d´aquesta paella de bacallà. Salut. Borgo.

  ResponElimina
  Respostes
  1. La novel·la en esperanto desgraciadament es va quedar sense traduïr. Diuen que Verne era masó. Et passaré la meva recepta de paella de bacallà al teu blog. Salut.

   Elimina
 3. M'apassionen els seus llibres, però no coneixia la seva vida. Molt interessant...

  ResponElimina
  Respostes
  1. si, no sé com encara no han fet una pel·lícula de la seva vida, es molt interessant

   Elimina
 4. Vaja! Es veu que la tradició de disparar-se en família no és una exclusiva de la Casa Reial espanyola... no ho sabia. I tampoc no sabia això de l'esperanto, que m'ha interessat molt i provaré de saber-ne més, perquè en aquells temps els defensors de l'esperanto també defensaven determinades idees socials.
  Fa temps que vull demanar als administradors del traductor de google que incloguin l'esperanto a la llista de llengües del seu programa.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Algú et deu haver passat davant, Lluís, perquè l'esperanto ja apareix com a idioma a traduir.

   Elimina
  2. Es veu que Jules Verne estava molt interessat amb l'esperanto i això li va valdra més d'un disgut amb el poder, tot i que fins Lesseps va demanar la LLegió Estrangera per ell que li varen concedir.

   Elimina
 5. Les obres de Jules Verne van iniciar molts a la novel·la fantàstica d'aventures...

  Pel que fa a l'esperanto, a la biblioteca de Sant Cugat, ciutat on hi havia hagut molts seguidors de l'esperanto abans que es convertís en el feu convergent que és ara, hi havia fa uns anys un prestatge dedicat, amb gramàtiques, estudis, novel·les, etc. No sé si encara existeix.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Crec que encara existeix aquesta col·lecció a Sant Cugat, fa un any va sortir per la televisió un reportatge sobre ell

   Elimina
 6. No seríem els mateixos sense Jules Verne. Les seves novel·les ens van obrir les portes a la literatura, a la fantasia... A tot menys al sexe. Suposo, no?

  ResponElimina
  Respostes
  1. si, els sexe es l'únic el·lement que faltava a les novel·les de Verne

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cocodrils a les clavegueres de Nova York

Alex Soler, pintor de Barcelona

I Forum Mundial de Contactes Extraterrestres