divendres, 11 de gener de 2013

La MaçoneriaCatedral de Santiago de Compostela
idem. detall inicial columnes
La Maçoneria es un moviment filantròpic que té com objectiu el perfeccionament del ser humà i de la humanitat. Organitzat en associacions discretes, per no dir secretes, es remunta als temps de les construccions de les Catedrals, doncs els constructors s’agrupaven en un gremi hermètic al qual només es podia accedir mitjançant unes proves i amb l’acceptació del grup. El seu símbol,  el compàs i el cartabò, ha quedat com logotip dels moderns maçons. Amb el temps van abraçar idees revolucionaries com l’igualtat, fraternitat i la llibertat del ser humà i varen ser perseguits. A Anglaterra varen ser el grup més poderós, amb Isaac Newton com un dels seus membres. Amb la conquesta d’Amèrica, van saltar al nou continent, i així, els fundadors d’Estats Units d’Amèrica, George Washington, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin i John Adams era tots maçons i fins i tot es varen atrevir a posar el logotip als  bitllets de dolar.  Aqui varen ser maçons Lluís Companys, Escofet, Espartero, Macià, Ortega i Gasset, Sagasta, Azaña, etc. Hi ha la llegenda de que Francisco Franco va voler entrar i el van rebutjar i per això després els va perseguir implacablement. Segons daltres llegendes, des de la revolució francesa han estat a tots els governs occidentals fins ara. Actualment son associacions amb web a internet. 

16 comentaris:

 1. Crec que la fama de la Maçoneria és exagerada, i em sembla que és el primer cas de paranoia conspiranoica. A mi em fa molta gràcia el concepte "judeo-maçònic", molt popular als anys 30 i 40, tan surrealista com "satànico-comunista".

  ResponElimina
  Respostes
  1. jo també penso com tu, però es curiós el cas d'Estats Units...

   Elimina
 2. Como todo, se ha diluido en internet...

  ResponElimina
 3. Potser hi va haver un temps en què els propis membres feien llustrosa la maçoneria. Avui, si més no, la imatge externa és dóna no és diferent a la d'un club qualsevol, amb gen més aviat rara. Quin prestigi tenen ara?

  ResponElimina
  Respostes
  1. hi han imitadors, com el cas del Rotary Club, que es això que dius tu...

   Elimina
 4. No he entès mai aquest secretisme i misteri que ha rodejat la maçoneria. Tot plegat jo crec que se n'ha acabat fent un gra massa del tema. No deixen de ser com una comunitat que comparteix idees i creences. Secta? Club? Associació? Que es defineixin ells mateixos, tot i que crec que ja els va bé aquesta indefinició que els dóna una aureola misteriosa i elitista.

  ResponElimina
  Respostes
  1. fins la mort de Franco, aqui Espanya, varen ser perseguits. Ara, com tu dius, no tenen grans misteris...

   Elimina
 5. TENS RAO ARISTOTELES, DURANT EL FRANQUISME VAN PATIR MOLT,JO HO SE MOLT BE,SOC FILLA DE UM MAÇO.....ARA SEMBLAR SER QUE ES UNA SOCIETAT ENTRE INTEL-LECTUAL I FILANTROPICA.

  ResponElimina
  Respostes
  1. es molt interessant quan trobes algun com tu testimoni d'un fet, doncs moltes coses les sabem per haver-les llegit però quasi mai podem corroborar-ho. Gràcies pel comentari. He passat pel teu blog i crec que hi passare més sovint.

   Elimina
 6. Em recorda al capítol dels simpsons dels canteros xD

  ResponElimina
 7. Els maçons ho van passar malament a totes les dictadures com a la França de l´ocupació on van esser perseguits. A Passeig de Sant Joan n´hia una llibreria masònica molt interesant. la Biblioteca Arús (res a veure amb el presentador televisiu) Salut. Borgo.

  ResponElimina
  Respostes
  1. La biblioteca arus, tindre que investigarho. Gracies borgo

   Elimina
 8. És curiós que personatges tan rellevants siguin maçons i que la maçoneria es conegui tan poc. Per cert, la maçoneria va tenir algun paper per aconseguir aquesta rellevància?

  ResponElimina
  Respostes
  1. la maçoneria no volia rellevància, més aviat volien ser secrets. Ara, potser es al revés. La propaganda més gran li va fer l'esglèsia catòlica.

   Elimina

Pumapunku

Al començament del segle XX, l'enginyer austríac Arthur Posnansky (1873-1946) va dedicar llargs anys de les seves investigacions a les r...