divendres, 8 de febrer de 2013

Curtis Garland, l’escriptor misteriós


Curtis Garland va néixer a Barcelona, al Paral·lel el 1929. Els seus pares eren actors teatrals. Quan tenia 7 anys va esclatar la guerra civil i els seus Pares van decidir emportar-se a Curtis a Madrid. Van agafar un tren per la nit. Curtis diu que va quedar impressionat pels bombardejos que va veure pel camí. Un cop a Madrid i acabada la guerra, va fer d’actor com els seus pares a la companyia d’Alejandro Ulloa. Va casar-se i comença a escriure una novel·la realista. La va presentar a un concurs i va quedar finalista però sense premi. Aleshores transformar la seva novel·la en un producte més comercial i l’envia a una editorial. Li van publicar, aquella va ser la primera de les 2.000 que va publicar. Una per setmana. Les escrivia d’una tirada sense tornar-les a llegir. 


Va fitxar per Bruguera i va acabar sent una de les seves estrelles. Curtis Garland no era el seu únic pseudònim, en tenia una colla més que feia servir segons la temàtica. Fins morí Franco, ningú coneixia la seva identitat, però finalment els medis s’interessaren per ell i es desvelar el misteri. Misteri però que ha tornat, doncs aquest dimarts ha desaparegut i ningú sap quantes novel·les queden al seu calaix per publicar. 


7 comentaris:

 1. "Muere, querido lector", em sembla un títol molt bo... no coneixia aquest home, encara es venen les seves novel·les? no és el tipus de novel·la que em compraria, però potser és pur prejudici i són molt bones... (veig que potser se'n fa una peli amb Filmax).

  ResponElimina
  Respostes
  1. jo crec qude només es deuen trobar al mercat de sant antoni, moltes estan exhaurides, però tenen el seu encant. A mi m'han recomenat moltes novel·les molt intel·lectuals i després son molt avorrides. Aquestes potser no son intel·lectuals però tenen alguna cosa. No savia lo de la pel·lícula.

   Elimina
 2. Sempre han existit aquests curiosos escriptors, i a la post-guerra n'hi va haver uns quants. Si no m'equivoco, hi ha una novel·la del Muñoz Molina que tracta el tema (de forma tangencial). A mi em semblen escriptors molt més respectables que altres, que també van escriure molt i a sobre es pensaven que eren molt importants (estic pensant en el Baltasar Porcel, per exemple).

  ResponElimina
  Respostes
  1. si, el Baltasar Porcel seria l'antitesi del Curtis Garland, ara, jo prefereixo el pulp.

   Elimina
 3. Tot un personatge. I tot un món el de la literatura popular. S'ha fet alguns assaigs però ningí s'hi ha posat seriosament. És evident que entre els milers d'obres publicades entre tots ells n'hi deu haver alguna d'interessant, sense anar més lluny les de Silver Kane, que és en Francisco González Ledesma. Però, és clar, des del punt de vista acadèmic no es tenen en compte malgrat la funció social i els milions de lectors que han tingut

  I posats a triar,prefereixo abans Corin Tellado que Paolo Coelho.

  M'han vingut ganes de llegir la biografia del Garland: "Yo, Curtis Garland", Editorial Morsa, Barcelona, 2009.

  ResponElimina
 4. Tot un personatge. I tot un món el de la literatura popular. S'ha fet alguns assaigs però ningí s'hi ha posat seriosament. És evident que entre els milers d'obres publicades entre tots ells n'hi deu haver alguna d'interessant, sense anar més lluny les de Silver Kane, que és en Francisco González Ledesma. Però, és clar, des del punt de vista acadèmic no es tenen en compte malgrat la funció social i els milions de lectors que han tingut

  I posats a triar,prefereixo abans Corin Tellado que Paolo Coelho.

  M'han vingut ganes de llegir la biografia del Garland: "Yo, Curtis Garland", Editorial Morsa, Barcelona, 2009.

  ResponElimina
  Respostes
  1. si, a la llarga aquest tipus de novel·la sera estudiada com un fenòmen sociològic. Corin Tellado es més divertida que Paolo Coelho però no es políticament correcte dir-ho.
   Jo també tinc ganes de llegir aquesta biografia.

   Elimina

Carnac

Els alineaments de Carnac son unes dues mil noucentes pedres megalítiques aixecades en linees en una enorme extensió de terreny a la Bretany...