El futur del còmic


Sortint de la parada de metro de la línia II de Badalona, caminant cap la platja, passant entre cadàvers de antigues fàbriques abandonades d’altres crisi, et trobes un vallat que separa els iots i velers dels rics de les mirades dels pobres. Si la segueixes trobaràs els barracons de l’escola de primària del port, una altra víctima d’aquesta crisi insaciable. Hi ha milions per la banca però no per construir una escola.  Caminant et trobes les vies del tren i a l’altre cantó, l’edifici d’una vella nau, d’on penja una pancarta trencada on encara es llegeixen les paraules còmic i la il·lustració, la paraula museu ha desaparegut, bé per agents atmosfèrics o alguns brètols que s’han divertit amb ella. Si creues el pont i travesses la via et trobes amb l’entrada del que tenia que ser el futur museu del còmic de Catalunya. Des del 2006 que l’ajuntament de Badalona va cedir el local i invertir, juntament amb la Generalitat , llegeixo tres milions d’euros, no s’ha pogut més que preparar el local per les futures instal·lacions. Però falten molts més milions per fer-lo. De moment ja es parla que podria ser també el museu dels vídeo jocs i l’animé, per d’aquesta manera busca sponsors i potser ser més atractiu pels visitants, perquè, actualment, qui llegeix còmics? Millor dit, qui compra còmics? Els adolescents d’avui en dia consumeixen video jocs i música virtual, res en altres suports. Als quiosc només es troba el jueves, com revista de còmics i a les llibreries igual. Al menys a Catalunya, a França per exemple, sembla ser que no es tan exagerat. Ara, els números no enganyen, la indústria dels vídeo jocs i les plataformes PSP, Wii, Xbox , multipliquen per cent els guanys que pugui generar el sector dels còmics en àlbums. Igual que l’edifici, el sector està abandonat.


Comentaris

 1. Ja dura massa la història aquesta del museu. És evident que tens raó: hi ha diners si generen més diners. Trist.

  ResponElimina
  Respostes
  1. es una llàstima, jo crec que portaria visitants, sobretot famílies amb nens, però clar, actualment no hi han diners per aquestes coses. molt trist.

   Elimina
 2. I sort del Saló del Còmic que anima el sector... A veure si me'n recordo i demà et miro dades de venda dels últims anys, a veure si la percepció es confirma (hi deu haver força lectors de còmics que consumeixen videojocs, també, no?)

  ResponElimina
  Respostes
  1. si, coincideix que hi ha molt lector de comics, sobretot de manga que es consumidor de videojocs. Potser lo bonic d'aquest museu seria veure originals de dibuixants, com per exemple el museu de Brusseles, tot i que tindran que fer-ho més en plan parc temàtic si volen rentabilitzar-ho.

   Elimina
 3. Ai!... Doncs jo penso que el Museu mai es farà. Ja veureu com l'equipament serà reciclat per alguna activitat relacionada amb el mar o es posarà l'extensió de l'universitat que darrerament ha pactat l'ajuntament de portar a Badalona.
  Espero equivocar-me.

  ResponElimina
  Respostes
  1. millor que t'equivoquis, però, si, pinta malament. Segurament els hi donarà més diners l'universitat, però es una pena.

   Elimina
 4. Aris, segons el Gremi d'Editors, a Espanya s'ha passat de 79 milions d'euros que va facturar el còmic el 2009, a 85 milions el 2010 i 94 milions el 2011 (editorials espanyoles). De fet, és de les poques matèries que pugen....

  ResponElimina
  Respostes
  1. home, doncs encara no està gens malament...podrien invertiri una mica

   Elimina
 5. Tristes expectatives, per un Museu imprescindible per entendre la cultura moderna! Potser quan hagi desaparegut del tot la producció impresa, hi haurà pressupost perquè la gent hi pugui tenir algún tipus d'accès...
  Ai, que trist!

  ResponElimina
  Respostes
  1. si, es molt trist. El proper museu sera virtual. Llàstima, m'hauria agradat un museu com el de Tintin a Bruseles

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cocodrils a les clavegueres de Nova York

Alex Soler, pintor de Barcelona

I Forum Mundial de Contactes Extraterrestres