dimecres, 17 de juliol de 2013

La bruixa

Des de l’origen dels temps a Catalunya s’ha parlat de les bruixes. A partir del cristianisme, han estat acusades de ser serventes del diable i per això, temudes, però per l’altre banda, la gent anava a elles quan estaven malalts o per solucionar algun problema. Tenien fama de posseir remeis curadors que venien a canvi de diners. Moltes dones velles es dedicaven a fer de curanderes per sobreviure i es reunien entre elles per intercanviar-se herbes i receptes. Així va néixer les llegendes de la bruixeria, dels seus akelarres, però fins el segle XVII no comencen les caceres de bruixes. Es aleshores, quan coincidint amb una mala època pel país, tan a nivell econòmic com de malalties (la pesta) es comença a buscar un culpable de la situació: les bruixes. Per tot el país la gent denuncia a altres per bruixeria i aquestes son empresonades, interrogades i executades. Fins que la recuperació econòmica i la desaparició de la pesta, calmen les persecucions. 

10 comentaris:

 1. De fet com ara, amb la diferència que no executen, tanquen i porten vestits cars.

  ResponElimina
 2. Sempre s'han buscat caps de turc, siguin bruixes, siguin jueus, gitanos...

  ResponElimina
 3. Casualment tots dos tenim un post sobre bruixes. I casualment he trobat que la primera bruixa jutjada i executada a Europa... va ser a Catalunya, a mitjan segle XVI.
  Això sí... la imatge de la teva bruixa guanya.

  I per cert: m'agrada molt el nou enfocament del blog!

  ResponElimina
  Respostes
  1. La veritat es que no es casualitat, el teu post em va inspira el meu. Vaig posar una bruixa més nova.
   Gràcies, intento fer un blog tipus "mas allá"

   Elimina
  2. Bé, ja ens hem inspirat mútuament unes quantes vegades...! Això va molt bé. Et deixo un enllaç al·lucinant sobre bruixeria als nostres dies:
   http://vallfosca.antropologiavisual.net/quadern-de-camp/

   Elimina
 4. Bé, molt bé; però quan quedem per cremar la de la foto abans no ens cremi ella a tots?

  ResponElimina
  Respostes
  1. je je es el que fan les bruixes, cremar al personal...

   Elimina

Pumapunku

Al començament del segle XX, l'enginyer austríac Arthur Posnansky (1873-1946) va dedicar llargs anys de les seves investigacions a les r...