El misteri del manuscrit Voynich

Al 1912 un llibreter americà que es deia Voynich va comprà a Roma una colla de manuscrits, entre ells un molt petit (23,5cmx16,2cm) ple d’il·lustracions de plantes i també d’altres més estranyes. El idioma del manuscrit  es desconegut.  Voynich va passejar el llibre per diferents centres d’erudits fins que el 1969 acaba en mans de Hans P. Kraus quin el va donar a La universitat de Yale.
Aquest manuscrit es tan reclamat per Universitats de tot el món a Yale, que finalment han encarregat un duplicat a una empresa de Burgos per no tenir que treure l’original de la biblioteca. Fins i tot es ven una versió de 27 euros pel que tingui curiositat.
Les probes d’especialistes reputats, diuen que va ser escrit a meitat del sxv. Que l’idioma podria ser algun llenguatge doncs compleix la llei de Zipf. Ara bé, també podria ser una pressa de pel d’algun autor que necessitava diners i es va inventar el manuscrit. O potser el llenguatge està encriptat per guardar secrets sobre les diferentes plantes il·lustrades.
Està provat, per una carta trobada, que un dels primers propietaris va ser l’alquimista Georg Baresh (1585-1662) de Praga. Va passar per diferentes mans fins arribar a les d’Atanasi Kicher, científic del sxvii que vivia a Roma.
Especialistes en codis de la segona guerra mundial van voler-lo desxifrar però no se’n van sortir. Actualment un científic va dir que ho havia aconseguit però encara no ha presentat proves.
Potser conté les aplicacions de medicines per curar malalties com el càncer o simplement va ser el divertiment de l’alquimista.


Comentaris

 1. https://blocfpr.blogspot.com.es/2016/08/el-manuscrit-voynich.html

  no se que hi ha de cert en que un rus l'ha desxifrat, aquí hi ha un enllaç sobre el tema.,

  ResponElimina
  Respostes
  1. Molt bon enllaç. Si, diuen que l'han desxifrat però es tindria que veure el text traduit, potser si que el tenen i de moment no el revelan

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cocodrils a les clavegueres de Nova York

Alex Soler, pintor de Barcelona

I Forum Mundial de Contactes Extraterrestres