Passa al contingut principal

Nostradamus


Michel de Nostredame, més conegut per Nostradamus va ser un metge i astròleg al servei de la Cort de Catalina de Medicis que es famós avui en dia per un texts profètics que va escriure. D’ascendència jueva va néixer el 1503 a Saint-Rémy-de-Provence. Va estudiar a la universitat de Medicina de Montpellier on va obtindre el títol de doctor en 1529. Al 1534 es va establir a Agen, on es va casar amb una dona rica i varen tenir dos fills. La pesta però va acabar amb la seva família i va anar-se’n a Itàlia. Al 1544 va tornar a França i es va casar amb una altre dona rica a Salon de Crau, on va exercí la medicina i l’Astrologia. Elaborava almanacs i horòscops per encàrrec. Els almanacs eren sobre els dies més indicats per sembrar, també els més indicats per la reproducció dels animals, com un calendari del Pagès. Els horòscops no es limitaven al futur en general si no que podien concretar-se en un viatge, un casament, un negoci. Al 1555 Nostradamus va anar més lluny i escriure el llibre de Les Profecies (Centuries) que s’imprimiria al 1568. Agrupats en forma de quartets, anunciava un miler de profecies que es produirien en el futur. Va ser així, com Catalina de Medicis, dona del rei de França Enric II el distingí amb la seva protecció, a canvi  Nostradamus li feia els horòscops de tots el seus afers. La mort accidental d’Enric II en un torneig i les similituds amb un del quartets que havia escrit abans, obsessionarien a Catalina de que Nostradamus pronosticava el futur. El seu hereu, Francesc II moria dies després de càncer amb quinze anys. Catalina al 1564 visitar a Nostradamus amb el nou rei, Carles IX (de deu anys d’edat) perquè li pronostiques el futur. Nostradamus li va assegura que viuria més de setanta anys. Catalina l’anomenar Mèdic astròleg personal del Rei. Nostradamus no va poder gaudir del càrrec doncs va morir dos anys més tard. Carles IX va morir als 24 anys, possiblement emmetzinat. 

Comentaris

 1. I després d'haver encertat tan la predicció de Carles IX que ho fa que a l'actualitat li fan tan de cas al els seves prediccions?

  ResponElimina
  Respostes
  1. es el que no entenc, probablement no deuen coneixer la història....

   Elimina
 2. Veient com va pronosticar la fi del rei Carles, començo a pensar que en Michel era un espavilat més, com ara el Rappel (per cert, on és en Rappel?). Reconec que una vegada vaig llegir parts de les famoses quartetes i em van semblar el producte d'un magnífic empatx de bolets, a banda que tenen una qualitat literària ínfima.
  Ara tot just acabo de veure que un historiador anuncia que Erasme de Rotterdam era català (com Colón i Cervantes), i estava temptat d'escriure un article o es demostra que Michel de Nostredame havia nascut a Santa Pau d'Olot.

  ResponElimina
  Respostes
  1. si, era el Rappel de l'època, que per cert, em sembla que s'ha jubilat. Ei, una entrada dient que Notradame en veritat era català seria molt bo

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Els golluts

Els golluts eren uns éssers que vivien a la Vall de Ribes, d’aspecte de nans (no feien més de metro deu) i amb un enorme boci sota el coll, dels quals es va fer ressò la premsa de finals del segle XIX, a rel d’un article del historiador Masó Miguel de Morayta. Els presentaven una raça diferent provinent dels tàrtars semblant als cromanyons, però els especialistes mèdics deien que eren les condicions de vida, la mala alimentació i els incest eren els causants d’aquelles deformacions. El fet, es que a mitjans del segle XX van desaparèixer.

L'ajuntament de Porcioles

Després de les exposicions universals de 1888 i 1920, l altre transformació de la ciutat va ser al 1957, de la mà del alcalde Porcioles. De 1936 al 39, l aviació italiana i alemanya va bomberdejar la ciutat, molts edificis van quedar derruits i acabada la guerra civil es van reconstruir com van poder. Fins els anys cinquanta no hi havien diners i els ajuntaments es limitaven a mantenir el que tenien. Amb l arribada del turisme Espanya va augmentar els ingressos, sobretot les ciutats mediterrànies. Porcioles era notari i jurista i es va fer amic de Franco. El va convèncer per recuperar les costums catalanes i així atreure el catalanisme moderat i catòlic al franquisme. Josep Maria Porcioles havia nascut a Amer, el mateix poble de Puigdemont. També volia transformar Barcelona en la segona capital d Espanya. Franco li va donar carta blanca i Porcioles es possà en marxa. D entrada manar construir les rondes, la que anava de Lesseps a La plaça Cerdà i començar a fer una ciutat pels cotxes.

Exposició internacional de 1929

L’ exposició internacional de 1929 va ser un altre esdeveniment important per la història de Barcelona. Promoguda per l’arquitecte **Puig i Cadafalch** i el **Foment del Treball** al 1905, va construir-se en la muntanya de Montjuïc. La primera guerra mundial, però, va fer enrederir-la fins l’any 29. Algunes de les seves obres perduren encara a Barcelona: - La Font màgica obra de Carles Buigas -  La Plaça d’Espanya - Les torres venecianes de Ramon Reventós - El Palau Nacional d’Eugenio Cendoya i Enric Catà, actualment el **Museu Nacional d’Art de Catalunya** - El Teatre Grec - L’ Estadi Olímpic  - El  Poble Espanyol - El Telefèric del Port, que unia aquest amb Montjuïc - Funicular de Montjuic L’Exposició va donar a Barcelona tot una sèrie d’edificis i un parc, així com l’urbanització de tota la zona, essent un guany per la ciutat. En canvi, com va coincidir amb la crisi del crac del 1929, el nivell d’inversió no va ser l’esperat. Però les seves infrastructures encara