Passa al contingut principal

L 'expedició La PerouseJean François Galaup, comte de la Perouse (23 d'agost, 1741 - desaparèixer en 1788), nascut al castell de Go, a la parròquia de Sant-Julien a sis milles d'Albi, era un oficial de marina i un explorador francès.
Nascut en una família noble d'Albi, La Pérouse va entrar a la Marina Reial al començament de la Guerra dels Set Anys. El seu baptisme de foc va ser durant el conflicte a Amèrica del Nord i el Carib, sota les ordres del Cavaller de Ternay, el seu mentor.
Capità al final de la guerra, va ser triat pel Marquès de Castries, ministre de Marina i Lluís XVI per dirigir una expedició al voltant del món.
La Pérouse també tenia ordres d'investigar la nova colònia britànica a Austràlia. Va arribar a Botany Bay, Nova Gal·les del Sud el gener de 1788 per veure la primera flota d'Arthur Philip, així que va ser testimoni del començament de l'assentament europeu del continent. Durant sis setmanes, els francesos van acampar a les costes septentrionals de la badia: la zona que actualment es troba al suburbi sudoriental de Sydney amb el seu nom.
Abans d'abandonar Austràlia per continuar el seu viatge, La Pérouse va donar cartes amb als britànics per enviar-los al Ministeri Naval francès. En ells va detallar com planejava sortir de l'Oceà Pacífic a través de l'Estret de Torres, l'estreta via fluvial que separava Austràlia i Nova Guinea, i que tornaria a França pel juny de 1789. La preocupació va ser quan no van arribavar com s'esperava. El 1791, l'Assemblea Nacional francesa va encarregar una expedició per buscar el navegant perdut, sense èxit. Es diu que el rei Lluís XVI, en el seu camí cap a la guillotina de 1793, va preguntar als seus captores: "Hi ha notícies de La Pérouse?"
Un capità irlandès perseguit va resoldre el trencaclosques gairebé quatre dècades més tard. El 1826 Peter Dillon va veure objectes europeus a Tikopia a les illes Salomó, que els habitants de la zona li van dir que venien d'una illa propera anomenada Vanikoro. Va sospitar que eren dels vaixells de La Pérouse. Eventualment, va rebre el comandament de la investigació de vaixells Research i va arribar a Vanikoro el 1827, passant a conèixer el terrible destí de L'Astrolabe i La Boussole: ambdues fragates s'havien trencat contra l'escull de la illa durant una tempesta. Els artefactes recollits per Dillon van ser portats a París on van ser identificats.
Es creu que els supervivents dels vaixells de Le Pérouse havien passat diversos mesos construint una petita goleta de dos mastelers utilitzant fusta rescatada de restes i tallada pels densos boscos de l'illa. Un cop acabats, van fletar el vaixell i van sortir.
El que es va fer d'aquest vaixell i la seva tripulació, desesperada per tornar a França, ha estat un misteri en curs. Els llibres i articles posteriors sobre La Pérouse han fet les mateixes preguntes: el baixell va sortir de la llacuna de Vanikoro, o va ser atacada per locals en canoes? Si es va escapar, va naufragar i enfonsar-se sota les onades? O els supervivents van morir de set o de fam al mar? O van patir de nou un naufragi en altres llocs del Pacífic?
Un article de premsa indi de 1818 potser donà llum sobre el destí del vaixell de fuga Vanikoro. El número de desembre de 1818 de The Madras Courier va relacionar com, el setembre d'aquest any, les naus Claudine i Mary, destinades a Calcuta des de Sydney, ancorades a l'illa de Murray a les illes de l'Estret de Torres. Allà van rescatar a un marí indi, Shaik Jumaul, que havia sobreviscut a l'enfonsament del vaixell mercant Morning Star quatre anys abans de la costa del nord de Queensland.
A bord de la Maria, Shaik Jumaul va ser entrevistat sobre les seves experiències a l'illa. Va informar que havia vist espases i mosquets a les illes, "diferent de l'anglès", així com una brúixola i un rellotge d'or. Quan va preguntar als illencs on havien obtingut aquestes coses, un vell va explicar com trenta anys abans es va destruir un vaixell a la Gran Barrera de Corall, a la vista de Murray Island. Els homes blancs venien d'ella en vaixells, però en els combats que van seguir tots van ser assassinats, excepte un nen, que es va salvar i va criar com un dels seus.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Els golluts

Els golluts eren uns éssers que vivien a la Vall de Ribes, d’aspecte de nans (no feien més de metro deu) i amb un enorme boci sota el coll, dels quals es va fer ressò la premsa de finals del segle XIX, a rel d’un article del historiador Masó Miguel de Morayta. Els presentaven una raça diferent provinent dels tàrtars semblant als cromanyons, però els especialistes mèdics deien que eren les condicions de vida, la mala alimentació i els incest eren els causants d’aquelles deformacions. El fet, es que a mitjans del segle XX van desaparèixer.

El misteri de Fatima

Vaig arribar a Fàtima un matí d'agost de l'any 1996. Em vaig allotjar en un dels hotel dels que hi ha dins el recinte del temple. Habitacions netes, austeres, només per dormir sense cap luxe. El menjar era tipic portugues. Portava amb mi una càmera digital de vídeo 8 disposat a immortalitzar la missa nocturna que es fa a l'aire lliure. Durant el matí vaig filmar a pelegrins que de genolls caminaven pel via Crucis, a causa d'alguna promesa a la Verge. Tot i la calor del clima portugues (sobre 30 graus al migdia) la gent seguia encenent ciris i espelmes i els deixaven en una mena de xemeneia, la calor que desprenia et cremava la pell encara que estiguessis a metres de distància. L'ambient és semblant a Roma, a Montserrat, els fidels van feliços comprant els diferents souvenirs i admirant la basílica. Cures amb hàbits observen complaguts a les persones.  A la nit la missa em va impressionar. Centenars de pagesos humils, vestits amb robes negres, el seu suport económi

Carnac

Els alineaments de Carnac son unes dues mil noucentes pedres megalítiques aixecades en linees en una enorme extensió de terreny a la Bretanya Francesa. Es creu que es un monument funerari o un temple religiós o potser les dues coses. La seva antiguetat podría datar del 6.000 abans de crist.