Passa al contingut principal

L'ajuntament de Porcioles


Després de les exposicions universals de 1888 i 1920, l altre transformació de la ciutat va ser al 1957, de la mà del alcalde Porcioles. De 1936 al 39, l aviació italiana i alemanya va bomberdejar la ciutat, molts edificis van quedar derruits i acabada la guerra civil es van reconstruir com van poder. Fins els anys cinquanta no hi havien diners i els ajuntaments es limitaven a mantenir el que tenien. Amb l arribada del turisme Espanya va augmentar els ingressos, sobretot les ciutats mediterrànies. Porcioles era notari i jurista i es va fer amic de Franco. El va convèncer per recuperar les costums catalanes i així atreure el catalanisme moderat i catòlic al franquisme. Josep Maria Porcioles havia nascut a Amer, el mateix poble de Puigdemont. També volia transformar Barcelona en la segona capital d Espanya. Franco li va donar carta blanca i Porcioles es possà en marxa. D entrada manar construir les rondes, la que anava de Lesseps a La plaça Cerdà i començar a fer una ciutat pels cotxes. A l any 1973, Quan el van destituir, volia fer una ronda que baixes per les rambles i conectes amb el port. Per sort, no va arriba a ferho. Tambe va deixar aixecar un pis més a totes les comunitats de propietaris que volguessin, i al seu amic Nuñez i Navarro, li va deixar derruir edificis de L Eixample modernista i edifica de nous trencant l estètica del barri. Però també va donar treball a molta gent i va possar Barcelona en el mapa, fent que els inversors vinguessin a la ciutat. Contractar joves com l arquitecte Bohigas, Pasqual Maragall i Narcís Serra i edificar l extrarradi de Barcelona: Sant Adrià, Nou Barris, El Carmelo, L Hospitalet, etc. Actualment, s estant desmuntat part de la seva obra, com la plaça de les Glories, on va fer uns viaductes per unir la meridiana amb la Granvia i ara es resoldrà amb un tunel. Tot i les obres antiestétiques de Porcioles, val a dir que va transformar la Barcelona antiga en una ciutat moderna. Va doblar les línies de metro, va crear el museu Picasso, redimint un artísta republicà, va reformar i ampliar el zoològic. Fins 1992 la ciutat no viurà una altre transformació com la seva.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Els golluts

Els golluts eren uns éssers que vivien a la Vall de Ribes, d’aspecte de nans (no feien més de metro deu) i amb un enorme boci sota el coll, dels quals es va fer ressò la premsa de finals del segle XIX, a rel d’un article del historiador Masó Miguel de Morayta. Els presentaven una raça diferent provinent dels tàrtars semblant als cromanyons, però els especialistes mèdics deien que eren les condicions de vida, la mala alimentació i els incest eren els causants d’aquelles deformacions. El fet, es que a mitjans del segle XX van desaparèixer.

El misteri de Fatima

Vaig arribar a Fàtima un matí d'agost de l'any 1996. Em vaig allotjar en un dels hotel dels que hi ha dins el recinte del temple. Habitacions netes, austeres, només per dormir sense cap luxe. El menjar era tipic portugues. Portava amb mi una càmera digital de vídeo 8 disposat a immortalitzar la missa nocturna que es fa a l'aire lliure. Durant el matí vaig filmar a pelegrins que de genolls caminaven pel via Crucis, a causa d'alguna promesa a la Verge. Tot i la calor del clima portugues (sobre 30 graus al migdia) la gent seguia encenent ciris i espelmes i els deixaven en una mena de xemeneia, la calor que desprenia et cremava la pell encara que estiguessis a metres de distància. L'ambient és semblant a Roma, a Montserrat, els fidels van feliços comprant els diferents souvenirs i admirant la basílica. Cures amb hàbits observen complaguts a les persones.  A la nit la missa em va impressionar. Centenars de pagesos humils, vestits amb robes negres, el seu suport económi